Gabinet kosmetyki leczniczej
i pielęgnacyjnej Zadbaj o cerę

Marzena Szrejbrowska

tel. 696 071 267
zadbajocere@gmail.com

Kwas migdałowy

Kwas migdałowy, jest kwasem AHA pochodzącym z hydrolizy wyciągu z gorzkiego migdału. Jest on powszechnie stosowany do leczenia fotostarzenia, nieregularnej pigmentacji, trądziku zapalnego nietorbielowatego oraz w celu przygotowania skóry do zabiegów laserem frakcyjnym. Odpowiedni do skóry wrażliwej, gdyż posiada cząsteczki o dużym rozmiarze, co zapewnia wolniejszą penetrację przez warstwę rogową i nie powoduje szczypania ani podrażnień. Ma większą zdolność do stymulacji syntezy kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów w brodawkowatej warstwie skóry właściwej niż inne AHA.

Działa rozjaśniająco. Melasma, przebarwienia pozapalne i plamy słoneczne ulegają złagodzeniu pod wpływem produktów na bazie kwasu migdałowego. W wielu przypadkach, po miesiącu kuracji produktami o stężeniu 10%, melasma zredukowana o 50%. Nie zaobserwowano przypadków hiperpigmentacji pozapalnych u pacjentów o ciemnym fototypie.

Działanie seboregulujące, przeciwdrobnoustrojowe i antybakteryjne. Pod względem chemicznym, struktura kwasu migdałowego jest podobna do struktury antybiotyków o szerokim spektrum działania. Kontroluje i normalizuje ilość sebum przenikając do mieszka włosowego
i redukuje populację p. acnes, poprawiając wygląd skóry z zapalnymi krostami, zaskórnikami trądzikiem grudkowym, zapaleniem mieszków włosowych i trądzikiem różowatym.