Gabinet kosmetyki leczniczej
i pielęgnacyjnej Zadbaj o cerę

Marzena Szrejbrowska

tel. 696 071 267
zadbajocere@gmail.com

Nadmiernie sucha skóra

Przypadłość ta występuje dość często. Spowodowana jest zaburzoną pracą skóry. Jej przyczyna może być kosmetyczna, jak również dermatologiczna. Główną przyczyną suchej skóry jest nieumiejętność zatrzymywania i wiązania wody w naskórku oraz niewystarczającej ilości lipidow.

Do najbardziej znanych objawów suchej skóry należą:

  • złuszczanie,
  • rumień,
  • pęknięcia,
  • liszaje,
  • szorstkość,
  • swędzenie,
  • pieczenie.

Sucha skóra może mieć przyczynę endogenną oraz egzogenną. Do przyczyn endogennych zaliczymy choroby genetyczne, t.j. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, rybia łuska. Zaburzona praca skóry może być też wynikiem chorób ogólnoustrojowych t.j. cukrzyca, niewydolność nerek oraz zła praca tarczycy.

Do egzogennych przyczyn suchej skóry zaliczamy źle dobraną pielęgnację, czynniki zawodowe i klimatyczne, złą dietę oraz leki stosowane miejscowo.

Również przy tym problemie skóry należy działać wielokierunkowo, wpływając na poprawę pracy skóry, poprzez dodanie substancji lipidowych oraz nawilżających, a także stymulując reakcje enzymatyczne odpowiedzialne za mechanizm nawilżania i natłuszczania skóry:

  • kwas mlekowy- bardzo dobrze przyciąga do warstwy rogowej cząsteczki wody oraz przyczynia się do powstawania ceramidów w cemencie miedzykomórkowym,
  • kwas glikolowy- stymuluje odbudowę nowych komórek naskórka,
  • arginina.

Polecam stosowanie tych kwasów wraz z zabiegami regenerującymi, nawilżającymi oraz rewitalizującymi.

Związki podane poniżej stosujemy tylko do jontoforezy, w leczeniu cer problematycznych.

Siarczan cynku

Związki cynku od dawna są stosowane w lecznictwie i kosmetyce, najczęściej w postaci tlenku cynku. Jest on dostępny w maściach, kremach, zawiesinach. W kosmetyce leczniczej stosujemy roztwór z siarczanu cynku, wprowadzając go za pomocą jontoforezy. Cynk przyspiesza gojenie, działa bakteriobójczo, antyseptycznie, bardzo dobrze sprawdza się przy trądziku i innych stanach zapalnych skóry.

Jodek potasu

Lek ten również wykorzystywany jest w lecznictwie fizykalnym, wprowadzamy go za pomocą prądu stałego (jontoforezy). Jontoforeza na ten lek, ma bardzo dobre rezultaty w leczeniu blizn, bliznowców a także trądziku różowatego.

Chlorek wapnia

Chlorek wapnia stosowany jest przy podrażnieniach i uczuleniach na skórze. Ma bardzo dobre działanie przeciwzapalne oraz odczulające. Bardzo dobrze uszczelnia naczynia krwionośne oraz pobudza je do pracy. Jeden z podstawowych zabiegów przy trądziku różowatym oraz rozszerzonych naczynkach.