Gabinet kosmetyki leczniczej
i pielęgnacyjnej Zadbaj o cerę

Marzena Szrejbrowska

tel. 696 071 267
zadbajocere@gmail.com

Peelingi AHA i BHA

Peelingi z zastosowaniem alfa hydroksykwasów oraz beta hydroksykwasów.

Jest to ogromna grupa kwasów. Preparaty dobieram indywidualnie do potrzeb skóry każdego z pacjentów. Dostosowuję je w zależności, czy naskórek pacjenta wymaga:

  1. Nawilżenia.
  2. Rozpulchnienia.
  3. Eksfoliacji.

Peelingi bardzo dobrze sprawdzają się przy większych problemach skórnych (trądzik, łuszczyca, łojotokowe lub atopowe zapalenie skóry, przebarwienia) oraz przy profilaktyce przeciwstarzeniowej.

Zdrowy naskórek to podstawa

W pracy nad polepszeniem stanu skóry stawiam nacisk na poprawną pracę naskórka, ponieważ często od niego zaczynają się problemy ze skórą. Warstwa rogowa, czyli martwa część naskórka, decyduje o kolorycie skóry, gładkości powierzchni, zatrzymaniu wody oraz wyglądzie cery. Właśnie ta warstwa, chroni przed czynnikami zewnętrznymi: bakteriami, grzybami, wirusami i związkami chemicznymi. Jest też jedyną zaporą przed utratą wody. Dlatego, tak ważna jest jej ochrona.

Kwasami możemy wpłynąć na szybszą i sprawniejszą odbudowę komórkową, spowodować lepsze przyciąganie oraz wiązanie wody w naskórku. Kwasy wspomagają syntezę ceramidów, które wchodzą w skład lipidów naskórkowych, tworzących właściwą budowę cementu między komórkami naskórka.

Jedną z najważniejszych zalet wszystkich peelingów za pomocą alfa i beta hydroksykwasów jest obniżenie pH naskórka, co wymusza naturalną ochronę komórek, przed stanami zapalnymi, bakteriami, grzybami oraz wolnymi rodnikami. Kwasy te, usprawniają równomierne złuszczanie naskórka.

Co więcej, prawie wszystkie peelingi z użyciem hydroksykwasów, można stosować jako punkt wyjścia do dalszej pielęgnacji w gabinecie. W połączeniu z innymi substancjami czynnymi można bowiem osiągnąć lepsze rezultaty w zależności od typu skóry oraz problemu.

Kwas azelainowy

Charakteryzuje się właściwościami seboregulującymi, normalizującymi proces keratynizacji, bakteriostatycznymi, neutralizującym działanie tlenu oraz regulującym pigmentację skóry. Wskazaniem do zabiegu z użyciem peelingu azelainowego są następujące choroby skóry: trądzik różowaty, trądzik, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, melasma i inne przebarwienia.

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy jest substancją , która naturalnie występuje w skórze, jako elelment procesów metabolicznych. Jego funkcją jest utrzymanie płaszcza kwasowego skóry na poziomie pH5,5
i 6,0. Ponadto ma działanie nawilżające, ponieważ przyciąga do warstwy rogowej cząsteczki wody i stymuluje syntezę ceramidów, poprawiając i modelując funkcje ochronne skóry.

Posiada również właściwości rozjaśniające, ponieważ sprzyja jednorodnemu rozprowadzeniu melaniny. Ponadto, kwas mlekowy, działa antyoksydacyjnie oraz hamuje tyrozynazę, enzym biorący udział w pierwszych etapach melanogenezy.

Arginina

Arginina jest aminokwasem pochodzącym z fermentacji i oczyszczenia węglowodanów roślinnych. Posiada cząsteczkę o dużym rozmiarze, której penetracja przez warstwę rogową zachodzi bardzo wolno. Pozwala to uniknąć wszelkich podrażnień. Połączenie argininy z kwasami AHA bez uczucia swędzenia, szczypania ani pieczenia.

Kwas migdałowy

Kwas migdałowy, jest kwasem AHA pochodzącym z hydrolizy wyciągu z gorzkiego migdału. Jest on powszechnie stosowany do leczenia fotostarzenia, nieregularnej pigmentacji, trądziku zapalnego nietorbielowatego oraz w celu przygotowania skóry do zabiegów laserem frakcyjnym. Odpowiedni do skóry wrażliwej, gdyż posiada cząsteczki o dużym rozmiarze, co zapewnia wolniejszą penetrację przez warstwę rogową i nie powoduje szczypania ani podrażnień. Ma większą zdolność do stymulacji syntezy kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów w brodawkowatej warstwie skóry właściwej niż inne AHA.

Działa rozjaśniająco. Melasma, przebarwienia pozapalne i plamy słoneczne ulegają złagodzeniu pod wpływem produktów na bazie kwasu migdałowego. W wielu przypadkach, po miesiącu kuracji produktami o stężeniu 10%, melasma zredukowana o 50%. Nie zaobserwowano przypadków hiperpigmentacji pozapalnych u pacjentów o ciemnym fototypie.

Działanie seboregulujące, przeciwdrobnoustrojowe i antybakteryjne. Pod względem chemicznym, struktura kwasu migdałowego jest podobna do struktury antybiotyków o szerokim spektrum działania. Kontroluje i normalizuje ilość sebum przenikając do mieszka włosowego
i redukuje populację p. acnes, poprawiając wygląd skóry z zapalnymi krostami, zaskórnikami trądzikiem grudkowym, zapaleniem mieszków włosowych i trądzikiem różowatym.

Kwas ferulowy

Kwas ferulowy, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, neutralizuje wolne rodniki oraz wzmacnia działanie witamin C i E. Chroni skórę przed promieniowaniem UVA i UVB minimalizując uszkodzenia, które powoduje słońce w DNA komórkowym.

Kontroluje aktywność tyrozynazy rozjaśniając przebarwienia i zapobiegając ich powstawaniu. Działa stymulująco na apoptozę komórek rakowych.

Kwas pirogronowy

Działa na poziomie naskórka i skóry właściwej. Rozluźnia połączenia pomiędzy korneocytami naskórka i przeciwdziała zgrubieniom warstwy rogowej. Złuszczenie przebiega bez efektu wysuszenia, ponieważ kwas pirogronowy hydrolizuje w kwas mlekowy, alfa-hydroksykwas o właściwościach nawilżających, tworząc na skórze filtr chroniący ją przed odwodnieniem.

Ze względu na działanie keratolityczne, seboregulacyjne oraz przeciwdrobnoustrojowe, jest szczególnie wskazany w leczeniu trądziku w każdej jego odmianie.

Stymuluje syntezę kolagenu, elastyny i glikoprotein w stopniu wyższym niż kwas glikolowy
i porównywalnym do TCA, jednak bez niedogodności tego ostatniego, wywołując jedynie delikatny rumień.

Kwas salicylowy

Kwas salicylowy znany jest głównie z właściwości keratolitycznych i komedolitycznych. Nakładanie wysokich stężeń wywołuje oddzielenie się naskórka na grudkach, krostach i zaskórnikach w ciągu kilku minut po aplikacji. Często ulega otwarciu osłonka krosty, co pozwala na działanie kwasu od nabłonka mieszka włosowego, aż do gruczołu łojowego. Ponadto, posiada własciwości przeciwzapalne (hamuje syntezę prostoglandyn), przeciwświądowe, antyseptyczne, antybakteryjne(redukuje populację Propionibacterium acnes), ściągające, przeciwstarzeniowe
i fotoochronne.

Jest to bezpieczny peeling, bez ryzyka wystąpienia poparzeń, zwłaszcza w przypadku formuły na bazie alkoholowo-wodnej, która szybko wyparowuje, a więc po krystalizacji lub wyschnięciu penetracja substancji czynnych ustaje.

Kwas glikolowy

Jest to najczęściej stosowany peeling w gabinetach kosmetycznych. Wywołuje szereg zmian
w naskórku oraz w brodawkowatej warstwie skóry właściwej. Zabieg z użyciem kwasu glikolowego, powoduje wymianę skóry, poprzez stymulację namnażania się komórek naskórka, niszcząc poszczególne warstwy dotknięte zaburzeniami lub powodując niemal niezauważalne stany zapalne tkanki.

Po serii zabiegów peelingami tego typu, zauważalne są zmiany w skórze przyczyniające się do naprawy fotouszkodzeń skóry, gromadzenie nowego kolagenu i wzrostu poziomu GAG
w brodawkowatej warstwie skóry właściwej. Kwas glikolowy dobrze rozpuszcza się w wodzie
i posiada niewielką cząsteczkę. Te dwie cechy zwiększają jego zdolność penetracji w głąb naskórka i mogą, w niektórych przypadkach, powodować lekkie podrażnienie podczas nakładania. Wskazaniem do zabiegu z użyciem kwasu glikolowego są starzenie skóry, rogowacenie mieszków włosowych, trądzik oraz jako peeling przygotowawczy.

Mieszanki kwasów

Gotowe mieszanki kwasów zawierają rezorycynol. Jako środek bakteriobójczy, rezorycynol, jest w jednej trzeciej tak aktywny jak fenol. W niskich stężeniach jest stosowany, jako powierzchniowy peeling w leczeniu uszkodzeń trądzikowych i w łojotoku. W większych stężeniach jest używany do leczenia dużych powierzchni skóry, takich jak plecy, o stopniu penetracji powierzchownym lub średnim.

Formuły peelingów, które zawierają rezorycynol charakteryzują się wodno-alkoholową bazą
i posiadają w swoim składzie mieszaninę hydroksykwasów. Wskazaniem do użycia peelingów z rezorycynolem są hiperpigmentacje u wyższych fototypów, trądzik aktywny, łojotokowe zapalenie skóry, trądzik różowaty, kuperoza, zaawansowany trądzik torbielowaty, plamy słoneczne, melasma, blizny potrądzikowe, starzenie się skóry.

Peeling AHA +Witamina C

Peeling AHA +Witamina C – jeden z najbardziej popularnych zabiegów. Peeling złuszcza najbardziej zewnętrzną część naskórka, warstwę rogową i dodatkowo stymuluje do odnowy jego żywe warstwy, gdzie tworzy się cement międzykomórkowy, zabezpieczając tym samy głębsze warstwy przed ucieczką wody. W połączniu z witaminą C działa nawilżająco, wspomaga gojenie stanów zapalnych, reguluje procesy enzymatyczne, reguluje przemiany zachodzące w naskórku. Po przedostaniu się do skóry właściwej, stymuluje włókna kolagenowe, elastynowe oraz kwas hialuronowy, więc działa rewitalizująco. Bardzo silny antyoksydant. Już po zabiegu, widać znaczącą poprawę, skóra jest dobrze nawilżona, rozświetlona i wygładzona.